تحولات منطقه

با وجود همکاری سازنده جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و همچنین گزارش اخیر رافائل گروسی که مؤید این تعامل مثبت ایران بود، سران اروپا و آمریکا در ادامه رویکرد خصمانه خود علیه کشورمان، قطعنامه ضدایرانی خود را در آژانس از تصویب گذراندند.

بازی باخته آژانس
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

قطعنامه مذکور که پیش‌نویس آن توسط سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و با حمایت آمریکا تهیه شده بود با ۱۹ رأی موافق، سه رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع بامداد جمعه در شورای حکام به تصویب رسید. این قطعنامه، ادعاهای غیرفنی و سیاسی ریشه‌دار در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی را تکرار می‌کند و از ایران می‌خواهد توضیحات معتبر درباره ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در دو مکان اعلام‌ نشده ارائه دهد. علاوه بر این، قطعنامه خواستار ارائه اطلاعات، اسناد و پاسخ‌های مورد نیاز آژانس و فراهم کردن دسترسی بازرسان به مکان‌ها و مواد مورد نظر شده است. در این قطعنامه آمده است ارائه این اطلاعات و دسترسی‌ها و انجام راستی‌آزمایی‌های بعدی توسط آژانس برای دبیرخانه ضروری است تا بتواند گزارش دهد دیگر مسئله‌ای برای بررسی شورای حکام و اقدام بیشتر باقی نمانده است.

واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام
این اقدام اما به سرعت با واکنش تهران مواجه شده و وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی با انتشار بیانیه‌ای به این مسئله پرداختند. در بیانیه صادره با اشاره به بدعهدی طرف غربی در عمل به تعهدات برجامی و اینکه عاملان این قطعنامه حتی منتظر نتایج سفر مدیرکل آژانس به تهران هم نماندند تأکید شد: البته این قطعنامه از حمایت نیمی از اعضای شورای حکام برخوردار نشد که خود مبین مخالفت آن‌ها با رویکرد سیاسی و مخرب بانیان قطعنامه است. در بیانیه وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی همچنین اعلام شد: بر همین اساس، (محمد اسلامی) رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دستور انجام اقدام‌های مؤثر از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد. 

رویکرد قابل پیش‌بینی طرف غربی
پیش‌تر مقامات کشورمان بر واکنش قاطع در مقابل هر گونه اقدام خصمانه غرب تأکید کرده و حتی محمد اسلامی گفته بود در صورت تصویب چنین قطعنامه‌ای تا جوهر آن خشک نشده پاسخ خواهیم داد. 
مسعود براتی، کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این مسئله در گفت‌وگو با قدس، بخشی از رویکرد تقابلی غرب در برابر ایران را ناشی از برداشت و تحلیل‌های ساده‌انگارانه و غلط برخی افراد در داخل کشور دانست و گفت: در ماه‌های گذشته متأسفانه عده‌ای این گونه تصور کردند که با تغییر دولت و عقب‌نشینی محتاطانه در برابر آژانس می‌توانند روند رویکرد خصمانه غرب در برابر جمهوری اسلامی را تغییر دهند، در صورتی که رفتار تروئیکای اروپایی و واشنگتن در ۱۵سال اخیر هیچ گاه  قابلیت تغییر نداشته است. وی نوع رفتار سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در ارائه پیش‌نویس قطعنامه در برابر کشورمان را طبیعی دانست و افزود: در سال‌های گذشته تحولات مختلفی در عرصه بین‌المللی به ویژه در منطقه شرق اروپا شکل گرفته و از سوی دیگر ما شاهد شکل‌گیری نظم جدیدی پس از عملیات طوفان الاقصی در منطقه غرب آسیا هستیم که این می‌تواند نشان‌دهنده شکست‌های راهبردی، اطلاعاتی، نظامی و امنیتی غرب در برابر ایران باشد.
براتی اظهار کرد: از سوی دیگر ما در آستانه اتمام عمر قطعنامه ۲۲۳۱ یا همان توافق هسته‌ای ایران با کشورهای غربی هستیم و این موضوع می‌تواند بسیاری از آرزوهای غرب در برابر ایران را به کابوس مبدل کند. آن‌ها هم اکنون تلاش دارند با بهره‌برداری از مکانیسم ماشه که در برجام قید شده دوباره صحنه را علیه ما مدیریت کنند و این موضوع دور از انتظار نبود اما ما باید با اتخاذ یک رویکرد و دیپلماسی قوی و توانمند، امکان سوءاستفاده غرب از برنامه هسته‌ای کشورمان را بگیریم.

گزینه‌های روی میز ایران
این کارشناس مسائل سیاسی در پاسخ به این پرسش که مهم‌ترین گام مقابله‌ای ایران در مواجهه با اقدام آژانس چه خواهد بود و تهران چه برگ‌هایی برای رو کردن دارد، گفت: به عنوان نخستین گام تهران دستور انجام اقدام‌های مؤثر از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته را صادر کرد. پیش‌تر به صراحت در تهران به گروسی هشدار داده شده که در صورت صدور قطعنامه‌ علیه کشور، گازدهی به سه نسل از سانتریفیوژهای جدید آغاز خواهد شد. امکان افزایش سطح غنی‌سازی هم وجود دارد. اما به عنوان گام ریشه‌ای باید از نظر راهبردی رفتار مقامات دولتی و دستگاه دیپلماسی به گونه‌ای تغییر یابد که طرف غربی به این درک برسد که ایران وابسته و نیازمند به برجام نیست؛ چرا که در صورت چنین برداشتی هر روز توقع و امتیازات بیشتر طلب خواهند کرد. نباید به دشمن چنین سیگنال ضعفی بدهیم بلکه آن‌ها هستند که نیازمند توافق با ایران هستند. ساخت چنین تصویری از ایجاد اقتدار برای کشور در حوزه‌های مختلف می‌گذرد تا بتوانیم به مرور سیاست‌های خصمانه آن‌ها را خنثی کرده و در برابر رفتار دولت‌های غربی سدی ایجاد کنیم .
مسعود براتی تصریح کرد: اکنون هم با توجه به شرایط جدید و تأکیدی که از سوی کشورهای همسو با ایران از جمله روسیه و چین در شورای امنیت وجود دارد به نظر نمی‌رسد حتی ارجاع پرونده کشورمان به این شورا نگران‌کننده باشد؛ چراکه در سه قطعنامه اخیر شورای حکام دو کشور مذکور در برابر پیش‌نویس‌های تروئیکای اروپایی و آمریکا رأی مخالف صادر کردند و دولت‌های غربی به خوبی می‌دانند مسیر آن‌ها در برابر جمهوری اسلامی ایران در شورای امنیت بسته است و تمامی تهدیدهای آن‌ها رسانه‌ای و تبلیغاتی و همانند طبل توخالی است. این در حالی است که اگر طرف غربی طبق ادعای خود مکانیسم ماشه را فعال و تحریم‌ها را برگرداند هیچ بعید نیست جمهوری اسلامی خروج از ان‌پی‌تی را روی میز قرار دهد.

خبرنگار: سیدحسین حسینی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.